Meteen naar de inhoud

Schrijven in Wijk aan Zee

Zon, zee… en een schrijver! Dit voorjaar had ik het plezier om Artist in Residence te mogen zijn in Wijk aan Zee. Omringd door strand, duinen en bossen werkte ik aan mijn manuscripten. Ook mocht ik wat leuke activiteiten uitvoeren in samenwerking met mijn logeeradres, ku(n)stherberg Be My Guest.

Het was december en Maikel en ik hadden het leven opgegeven… Oké, zo dramatisch was het nu ook weer niet, maar met het sombere weer en dito stemming waren mijn echtgenoot Maikel en ik wel toe aan een leuk verzetje. Zodoende ging ik op zoek naar een inspirerende plek om te verblijven, het liefst een adres waar ook ons hondje Jonie welkom was. Zo kwam ik uit bij Be my Guest in Wijk aan Zee. De kunstige kamers en de ligging direct aan strand en bos, maakten mij meteen enthousiast. Ik boekte een weekendje weg voor ons drie en natuurlijk koos ik voor een verblijf in Room with a view: de boekenkamer!

Be My Guest bleek niet alleen een fantastisch adres voor een leuke minivakantie, de herberg had nog iets anders bijzonders in petto: een Artist in Residence-programma. Zo kwam het dat ik in maart terugkeerde naar Wijk aan Zee, om hier een maand te verblijven en te schrijven. Eigenaresse Ella, haar kunstvriendin Jola en de rest van het personeel zorgden ervoor dat ik me direct thuis voelde. De eerste dag van mijn verblijf had ik meteen een bijzondere ervaring te pakken: het had die nacht flink gestormd en het hele strand was bezaaid met zeesterren. Zoveel sterren had ik nog nooit gezien, het boekenbal was er niets bij.

Het verblijf in Wijk aan Zee was voor mij als schrijver een groot cadeau. Ik kon volop inspiratie opdoen in de natuur en dankzij de leuke verhalen van Ella en Jola. Op woensdagochtenden kwamen we met zijn drieën bij elkaar en onder het genot van een kopje koffie, brainstormden we over leuke plannen. Een plan waar ik al een lange tijd stiekem van droomde, begon vorm te krijgen: het organiseren van een eigen schrijfretraite!

In het eerste weekend van april trokken drie andere schrijvers – net zoals zelf ik eerder had gedaan – naar Wijk aan Zee. Ik had een vol programma bedacht, met workshops, wandelingen en opdrachten. De dag waarop het retraite zou starten, was ik wel even nerveus. Wat als mijn workshops niet goed uit de verf kwamen? Wat als het heel het weekend zou regenen en al mijn leuke wandelingen en opdrachten (letterlijk) in het water zouden vallen? Wat als ik last-minute mijn stem zou verliezen en alle workshops al mimend moest overdragen, terwijl mijn cursisten zich in stilte afvroegen wie deze gekke schrijver uit het gesticht ontslagen had?

Gelukkig kwam geen van deze rampscenario’s uit! De workshops verliepen volgens plan, er was geen noodweer en ik klonk – al zeg ik het zelf – als een nachtegaaltje een ASMR-carrière. De organisatie van het retraite was intensief maar enorm leuk, een ervaring waar ik met veel plezier op terugkijk. De volgende keer zal ik wel iets minder workshops voorbereiden, want ik merkte dat het eigenlijk ook heel gezellig was om wat extra ruimte te hebben voor koffieleuten en spelletjes spelen. Hopelijk heb ik de volgende keer weer zo’n gezellige groep bij me!

Sprookjes testen op mijn schrijfvriendin Lisa van Campenhout

De laatste activiteit tijdens mijn verblijf in Be my Guest was het sprookjesdiner, dat ik samen met eigenaresse Ella organiseerde. Ik herschreef vier sprookjes en gaf ze mijn eigen twist. Ella verzorgde bij elk sprookje een passend gerechtje voor de dinergasten. Extra leuk: IJmond Nieuws kwam hier zelfs een item over maken, je kunt het hier terugkijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *